У припреми пакет помоћи за угоститељство и туризам

03.11.2020.

Већ до краја ове седмице биће предложен нови пакет помоћи за сектор угоститетљства и туризма, који је тешко погођен посљедицама епидемије корона вируса, одлучено је на данашњем састанку представника Града, Владе РС и Удружења „Хорека“.

Градоначелник Игор Радојичић, прецизирао је да посебна радна група коју ће водити представници Министарства трговине и туризма, заједно са Министарством финансија, у наредна три дана треба да размотри сет мјера за помоћ овом сектору.

– У оквиру ових мјера размотриће се питања везана за могуће субвенције, доприносе за раднике, порезе, разне таксе и друге могуће финансијске и нефинансијске облике помоћи, као што је питање радног времена и слично – рекао је Радојичић, послије састанка са представницима удружења „Хорека“ и министаркама финансија и трговине Зором Видовић и Сузаном Гашић.

Он је казао да резлутат овога треба да буду уредбе на свим нивоима власти, којима би се одвојила додатна средства како би ови сектори могли да преживе.

Министрица трговине и туризма Сузана Гашић позвала је и све остале локалне заједнице да размотре могућу помоћ угоститељима али свим осталим привредним субјектима на својој територији.

-Свјесни смо да је пандемија погодила сву привреду и морамо заједнички наћи начин да помогнемо у свим областима да не би дошло до отпуштања радника – казала је она.

Да је ситуација у угоститељству и туризму, гдје је запослено око 12.000 радника у цијелој РС, веома тешка, потврдио је предсједник „Хореке“ Далибор Шајић.

– Заједно са Владом и Градом Бања Лука тражимо начине како да преживимо овај најтежи период и да не буде масовног отпуштања у овој дјелатности – казао је Шајић.

Међу захтјевима угоститеља јесу субвенције за доприносе радника, продужење радног времена за сат времена, помоћ туристичким агенцијама и градским хотелима који биљеже пад промета до 90 одсто, те да се помогне свадбеним салонима и ноћним клубовима.

Шајић: Да нас партије не злоупотребљавају

Предсједник „Хореке“ Далибор Шајић позвао је политичке партије да не користе тешку ситуацију у угоститељству и туризму за предизборне сврхе.

-Захваљујем се српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, који је један од иницијатора за све ове врсте помоћи које очекујемо од републичких и локалних власти – рекао је Шајић.

Подијели: facebook twitter viber whatsapp