Отворен и пријатељски град

Драги Бањалучани,

Сматрам да је Бања Лука један отворен и пријатељски град, а својим активностима у пољу туризма желим да то још побољшамо, али и покажемо. Интензивирали смо манифестације и културни туризам, креирали блокове различитих догађаја са промоцијом ка региону, а са тим постали и кандидат за Европску престоницу културе 2024. Да су све те активности имале смисла показује и раст прихода у више сектора, што је за мене добар показатељ да тако треба и да наставимо. Мој циљ је да Бања Лука постане регионални центар са изграђеним односима у области привреде, културе, спорта, те град који има пријатеље широм свијета. Желим да Бања Лука остане оприједијељена за културу отворености, сарадње и подршке различитим групама грађана.

<

Повећан је број долазака и ноћења туриста у
Бањој Луци у периоду 2016 - 2019.

Ноћења страних туриста

Доласци страних туриста

Бањалучка зима

“Бањалучка зима” настала је са жељом да се Бањалука позиционира као регионални туристички центар и да, кроз новогодишњи програм и концерте, прувуче што већи број туриста у зимском периоду. Ријеч је о вишедневној манифестацији која доноси занимљиве садржаје, крунисане тродневним концертом великих регионалних звијезда.

banjalucka zima banja luka zima

Прољеће у Бањалуци

“Прољеће у Бањалуци” представља скуп великог броја различитих културних, забавних, спортских, гастрономских и других манифестација и пројеката који је осмишљен са идејом да промовише Бањалуку и њен богат туристички садржај. Одржава се у периоду када Бањалука слави свој рођендан - у априлу мјесецу.

proljece u banjaluci manifestacija proljece u banjaluci

Кочићев збор

Манифестација “Кочићев збор“, посвећена народном трибуну Петру Кочићу, одржава се у посљедњој седмици августа и броји рекордну посјећеност. Тако је било и прошлогидишњег „Кочићевог збора” када је 60.000 људи током шест дана, на релацији Бањалука-Београд-Стричићи, уживало у бројним разноликим догађајима, од ликовних изложби, књижевних вечери до надметања у народним играма и традиционалним борбама бикова за награду “Јаблан“.

Kocicev zbor Kocicev zbor borba bikova

Ћевап фест

“Ћевап фест” је први гастро-фестивал посвећен чувеном бањалучком ћевапу и највећи такав фестивал у Босни и Херцеговини. Одржава се око Спасовдана, славе нашег Града и траје три дана. Од самог почетка биљежи одличну посјећеност, која досеже цифру од 20.000 људи. Крајњи циљ манифестације је промоција традиционалног и аутентичног бањалучког производа, као и обогаћивање садржаја у граду.

cevap fest Cevap fest banja luka

Бањалучки фестивал цвијећа

Бања Лука је прије више од 30 година имала изложбу цвијећа, која је била популарна и посјећена, а наша намјера је да тај фестивал поново оживимо у истом сјају. Осим тога, са првим знацима прољећа, у градским парковима процвјета више од 10 хиљада садница јединственог тулипана сорте “Бања Лука“, по којем је наш град познат међу цвјећарима широм Европе.

banjakucki festival cvijeca banjaluka festival cvijeca

Систем за аутоматско изнајмљивање бицикала БЛ-бајк

Преко 1.500 регистрованих корисника доказ су да су Бањалучани и наши гости одлично прихватили „Бл бајк” - први градски систем за аутоматско изнајмљиавање бицикала. Тренутно, систем има 40 бицикала на пет локација: центар града – Улица краља Петра I Карађорђевића, водени парк Аквана, Парк Младен Стојановић, Улица Мајке Југовића – код Студентског центра „Николa Тесла“ и у Обилићеву на раскрсници Цара Лазара и Источног транзит.

Bl bajk banjaluka Bl bajk

Туристичко-рекреативни центар Мањача

До сада неуређен и запуштен простор надомак Бањалуке, који је до посљедњег рата служио за обуку амфибијских возила некадашње ЈНА, преуређен је у нову рекреативну зону. Добили смо ново излетиште, које је било потребно граду и грађанима. То је садржај на чијем се значају могло цијенити у протеклим мјесецима када смо због епидемије били затворени у просторима и када су људи почели више размишљати о природи, излетиштима, рекреацији, али и пољопривредној производњи. Како изгледа и шта све нуди погледајте у видеу.

Подијелите са другима

WhatsApp
Viber