План за нови мандат: Научно-технолошки парк, нови путеви, мостови и школе

18.10.2020.

Отварање научно технолошког парка, са новим радним мјестима за младе људе, наставак великих пројеката, попут путева за приградска насеља, изградња моста у Доцу и конгресне дворане, уз даљи раст броја запослених, једни су од кључних елемената програма кандидата коалиције „Окупљање за Бањалуку“ Игора Радојичића.

Представљајући програм под називом „Бања Лука 2025плус“, Радојичић је најавио низ великих јавних пројеката, као што су: највећи градски мост у Доцу, нови изглед центра града, изградња конгресно – конференцијске дворане, централног спомен обиљежја борцима Одбрамбено отаџбинског рата, научно технолошког парка, градске зону на Лаушу, те цијели низ нових „зелених површина“, односно низа спортско рекреативних садржаја.

– Ово је реалан, амбициозан и остварив програм. Овај програм није резултат ад – хок процјена, нереалних и лажних обећања, него реалног сагледавања потреба грађана – нагласио је Радојичић.

Он је нагласио да је изградња научно-технолошког парка највећи развојни пројекат за Бању Луку, пошто овакви паркови, како тврди, представљању нове пословне зоне.

– Ово су мјеста која запошљавају хиљаде младих људи у савременим технологијама, што се у потпуности уклапа о наше, стратешке циљеве о развоју Бање Луке са садржајима 21. вијека – казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, у протекле четири године број запослених у Бањалуци повећан је за 8.000, с тим да је пред само избијање епидемије корона вируса достигнута цифра од 75.000 запослених, што је рекорд и у поређењу са бројем запослених прије избијања рата, уз оборену стопу незапослености на 8,8 одсто.

– За идуће четири године, циљ нам је да се незапосленост држи на нивоу између пет и седам одсто, што је било фантастично постигнуће и у регионалним оквирима – рекао је Радојичић.

Кад је ријеч о спорту, Радојичић је најавио да ће бити настављена изградња нових спортских дворана, атлетског стадиона, нових трим стаза, те повећање улагања у спортске клубове.

Говорећи о изградњи нових школа, Радојичић је најавио да ће на локацији у Лазареву, у близини Пољопривредне школе бити изграђен нови средњошколски центар који ће садржавати објекте три до четири средње школе, које су сада смјештене у неадекватним објектима.

Кад је ријеч о саобраћају, он је најавио изградњу нових саобраћајница, настаак изградње кружних токова за убрзање саобраћајног тока, уз популаризацију јавног превоза и изградњу нове бициклистичке инфраструктуре.

Говорећи о пројектима водонадбијевању, Радојичић је нагласио да је зацртан циљ да се обезбједити вода за 95 одсто цјелокупног подручја Бање Луке.

Комплетан програм, који садржи 56 страница, за који дана ће бити доступан грађанима и на посебној интернет страници.

Која насеља ће добити нове вртиће

Кад је ријеч о предшколским установама, након што је у овом мандату број мјеста у вртићима повећан за трећину, Радојичић је нагласио да је циљ да се у идуће четири године потпуно „испразне“ листе чекања на пријем у државне вртиће.

– До краја актуелног мандата, успјећемо да отворимо нових 650 мјеста у вртића. Изградњоом нових објеката у идуће четири године, потпуно ћемо елиминисати листе чекања – најавио је Радојичић.

Његовим програмом, предвиђена је изградња нових вртића у сљедећим насељима: Куљанима, Алеји Светог Саве, Врбањи, Старчевици, Паприковцу, Карановцу, те у Кампусу.

Нови мост за Чесму и Пријечане

Према програму, у идуће четири године требао бити би бити изграђен највећи градски мост у Доцу, који ће градити у пет фаза, а радови почињу већ ове године, изградњом моста са моторна возила. Циљ је да се до краја године заврши изградња новог моста у Српским топлицама, те да се постојећи, једносмјерни прелаз претвори у пјешачки мост, што ће бити урађено до краја идуће године.

Након што је 2017. у Чесми изграђен нови мост преко Врбање, програмом је планирана изградња још једног моста у овом насељу. Нови мост биће изграђен на мјесту старог моста преко Врбаса који је уништен у поплавама 2014. године. Према програму, предвиђено је да се посао пројектовања и ревизије прјектне документације заврши до 2022. године, након чега би се ушло у расписивање тендера и радове на изградњи.

Поред тога, програмом је предвиђено се током идуће четири године приступи пројектовању и процјени трошкова за изградњју новог моста у Пријечанима, као дио новог правца од Бањалуке према Челинцу.

Нови друштвени дом за Старчевицу

Највеће градско насеље, како је палнирано, у идуће четири године добиће свој први друштвени дом, као мјесто за окупљајање становника овог насеља. Поред тога, предвиђена је овнова или изградња нових друштвених домова у Чесми, Бистрици, Пријаковцима, Пријечанима, Стричићима, Сарачици, Рекавицама…
План за Врбас

У програму је наглашено да проблем изливања канализационе мреже у Врбас представља највећи пројект у историји Бањалуке и да тражи године преданог рада, које је могуће реализовати само уз велика бесповратна инострана средства.

– Реалан план за Врбас подразумијева низ рјешења за проблем отпадних вода, као што је наставак градње мреже канализације, нарочито у новим насељима. У партнерству са Европском инвестиционом банком и француском Агенцијом за развој, урадиће се студија идејног рјешења пројекта прераде отпадних вода са разматрањем опција централизованог и децентрализованог система и опцијом пилот пројекта. Студија ће понудити финанснијски оквир улагања и могуће методе финансирања, те треба да планира могући почетак радова. Било би пожељно започети са пилот пројектима и дијеловима пројекта на неким критичким тачкама, као што су ушће Црквене, водотоку Широке ријеке, неким главним изводима каналаизације који завршавају у Врбасу и слично – наводи се у програму.

Путеви за приградска насеља

Према програму, предвиђен је наставак изградње низа модерних саобраћајница за више приградских насеља. Тако ће се наставити градити нови пут према Пријечанима, пут од Петрићевца у правцу Мотика, Шарговачка улица, главна улица кроз Куљане, централна саобраћајница кроз Чесму, главне саобраћајнице у дебељацима, те улице Благоја Опаровића и Ненада Костића у Залужанима.

Подијели: facebook twitter viber whatsapp