Igor Radojicic

Dragi Banjalučani,

Želio sam da sa vama podijelim neke od najznačajnijih trenutaka iz mog života. Banja Luka je grad u kojem sam se rodio, u kojem sam odrastao i za koji danas radim. Posvetio sam mu svoje četiri prethodne godine života.

U Banjoj Luci sam završio svoje školovanje sa najboljim ocjenama, gradio akademsku karijeru i vrlo rano ušao u politiku. Više informacija o cijelom putu pronađite u nastavku.

 • 1966. GODINA

  Rođen sam 13. septembra u Banjoj Luci gdje živim cijeli život. Roditelji Mićun i Dragica su bili prosvjetni radnici. Otac je rođen u Crnoj Gori, na Čevu 1942. godine, a majka (djevojački Babić) u Šušnjarima (opština Laktaši).

 • igor radojicic djetinjstvo Da razmislimo o Banjaluci 21. vijeka...
 • igor sa ocem S ocem Mićunom
 • U horoskopu sam djevica - pedantan i precizan. Nastojim planirati unaprijed, što mi često ne polazi za rukom.

 • ZEMLJOTRES I MOJA PRVA SJEĆANJA

  Banju Luku je pogodio katastrofalan zemljotres 27. oktobra 1969. To su i moja prva sjećanja, kako se oko mene nešto ruši i kako bježimo iz kuće. Nakon zemljotresa boravili smo pod šatorom, a zatim otišli “u evakuaciju” (tako se zvala ta operacija) sa školom “Ivan Goran Kovačić” u Divulje, na Jadranu, gdje je provedena školska godina 1969/70.

  zemljotres 1969. godine Nakon zemljotresa u Banjaluci 1969. godine pod šatorom
 • evakuacija nakon zemljotresa Evakuacija nakon zemljotresa; na Jadranu
 • 1973. GODINA

  Pošao sam u Osnovnu školu “Milan Radman” (danas “Aleksa Šantić“), gdje sam završio prva tri i po razreda. 1976. godine smo preselili u novo naselje u ulici Ante Jakića. Prešao sam u Osnovnu školu “Braća Pavlić” (danas “Ivo Andrić“) u koju će, trideset godina kasnije, ići i moje dvoje djece.

 • najbolji djak osnovne skole Najbolji đak osnovne škole ”Braća Pavlić”
 • PERIOD OSNOVNE ŠKOLE

  U osnovnoj školi bio sam đak generacije. Škola “Braća Pavlić” slovila je za najbolju osnovnu školu u gradu, iako se neki drugi sa ovim neće složiti. Ostvarivali smo sjajne rezultate na raznim takmičenjima. Bili smo ekipni prvaci Bosne i Hercegovine u vrlo popularnoj Ligi mladih lingvista, a ja sam bio treći u pojedinačnom plasmanu u BiH. Takmičio sam se i iz istorije, tehnike, književnosti... Čak sam kratko vrijeme i svirao u jednom kulturno-umjetničkom društvu.

 • liga mladih lingvista Prvaci Bosne i Hercegovine u Ligi mladih lingvista
 • ELEKTROTEHNIČKA ŠKOLA

  Iako sam želio u srednjoj školi izabrati francuski jezik kao smjer daljeg obrazovanja, tog smjera naprosto nije bilo 1980. godine i morao sam promijeniti prvobitni interes. Odlučio sam se za Elektrotehničku školu koja je tada bila u velikom uzletu. Sa pojavom i razvojem računara, telekomunikacija, elektronike, energetike, upisivane su generacije sa preko 25 odjeljenja.

 • maturanti elektrotehnicke skole Veseli maturanti 1985.
 • SREDNJOŠKOLSKI DANI

  I srednju školu u Banjoj Luci završio sam sa odličnim uspjehom, kao najbolji u generaciji. Opet sam učestvovao na mnogo vannastavnih aktivnosti i takmičenja. Dva puta sam bio viceprvak Bosne i Hercegovine u matematici, 15. na saveznom takmičenju bivše Jugoslavije, više puta šampion Bosanske krajine. Učestvovao i postizao uspjehe i na takmičenjima iz geografije, književnosti... To je bilo vrijeme prvih izlazaka u grad i otkrivanja društvenog života grada. “Parkić“, “Kajak“, “Bašta sljezove boje“...

 • prvak-bosanske-krajine-u-matematici Prvak Bosanske krajine u matematici
 • Engleski jezik govorim i pišem tečno - mnogo političkih i stručnih radova objavljivao sam i objavljujem na engleskom, a francuski jezik, koji sam prvi zavolio, “aktivno zaboravljam” jer se izuzetno malo koristi kod nas. Razumijem još nekoliko stranih jezika.

 • VOJNI ROK

  U vojnom roku 1985/86 završio sam Školu rezervnih oficira Tehničke službe, opet kao jedan od najboljih u klasi.

 • Bio sam mnogo mršav kada sam služio JNA 1985. godine. Ukršteni mačevi na reveru su znak škole rezervnih oficira.

  skola rezervnih oficira
 • NAJBOLJI STUDENT GENERACIJE

  Upisao sam Elektrotehnički fakultet u Banjoj Luci, smjer računarska tehnika i automatika, i otišao na odsluženje vojnog roka. Studije elektrotehnike završio sam u roku, u godinama od 1986. do 1991, opet s uspjehom najboljeg studenta generacije. Pred sam kraj studiranja izbio je rat. U sred izrade diplomskog rada odazvao sam se na mobilizaciju.

 • kviskoteka Kviskoteka je bila vrlo kvalitetan i najpopularniji kviz u bivšoj Jugoslaviji
 • 1991. GODINA

  U zvanje i posao asistenta na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci primljen sam decembra 1991. godine, kao najbolji student, iako sam i tada i naredne četiri godine proveo u uniformi. Radu na Fakultetu se vraćam tek na kraju rata, decembra 1995. godine, nakon potpisa Dejtonskog sporazuma.

 • ODBRAMBENO-OTADŽBINSKI RAT

  Kao rezervni oficir proveo sam u ratu 4 godine, 3 mjeseca i 6 dana. Iz rata sam izašao kao kapetan Vojske Republike Srpske, odlikovan Medaljom za vojne zasluge Predsjednika Republike Srpske. U ratu sam stekao niz prijatelja i neka od tih prijateljstava su neraskidiva za cijeli život.

 • oficir vojske rs radojicic Mlad oficir Vojske Republike Srpske u Odbrambeno-otadžbinskom ratu
 • Iz odbrambeno-otadžbinskog rata izašao u činu kapetana, sa Medaljom za vojne zasluge.

  medalja za vojne zasluge igor radojicic
 • 1995. GODINA I SANJA, MOJA SUPRUGA

  Suprugu Sanju upoznao sam krajem 1995. godine. Bila je student Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci, a njena porodica izbjegla je te zadnje ratne godine iz Bosanskog Petrovca u Derventu. Supruga je diplomirala 1998. godine i počela da radi u Banjoj Luci. Supruga je za 22 godine uspješnog profesionalnog rada obavljala razne poslove i prošla karijeru od pripravnika do pomoćnika ministra finansija i ekonomskog savjetnika generalnog direktora.

 • Igor i Sanja vjencanje Eh, kako smo bili mladi... Vjenčao sam se sa suprugom Sanjom 1998. godine.
 • PORODICA

  Sanja i ja smo se vjenčali 1998. godine. Imamo dvoje djece, kćerku Anastasiju koja je student farmacije u Banjoj Luci i sina Filipa, koji završava srednju Elektrotehničku školu u Banjoj Luci.

  Igor radojicic djeca A onda su stigli...Anastasija i Filip
 • Porodica kao radost, oslonac, budućnost…
  A neki su se “popeli na glavu“.

  Igor radojicic sa porodicom
 • AKADEMSKA KARIJERA

  Nakon povratka iz rata posvetio sam se akademskoj karijeri i radu na Fakultetu, na Katedri za automatiku. Održavao sam nastavu i vježbe iz različitih predmeta sa Katedre: sintezi sistema automatskog upravljanja, optimalnom upravljanju, robotici, vještačkoj inteligenciji, programabilnim kontrolerima... Kao saradnik radio sam u nastavi i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjoj Luci (smjer fizika) i Višoj tehničkoj školi u Doboju.

 • Igor naucni rad Predstavljanje naučnog rada na međunarodnoj konferenciji u Roterdamu. Biomedicina i obrada signala i teorija haosa.
 • NASTAVAK STUDIJA, NAUČNI I STRUČNI RADOVI

  Postdiplomske studije upisao sam na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gdje sam položio i sve predviđene ispite, i to sve sa najvišom ocjenom 10. U toku akademske karijere bio sam koautor jedne knjige i 14 naučnih i stručnih radova iz različitih oblasti: obrada signala, metode vještačke inteligencije, neuronskih mreža i fuzzy logike, biomedicine i teorije haosa. Nakon svih položenih ispita, magistarsku tezu “Analiza signala varijabilnosti srčanog ritma (HRV) nekim metodama teorije haosa” odbranio sam na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, kod mentora prof. dr Branka Kovačevića, kasnijeg rektora Beogradskog univerziteta. Po sticanju zvanja magistra nauka, biran sam za višeg asistenta na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci.

 • Igor odbrana magistarskog Odbranio magistarsku tezu “Analiza varijabilnosti srčanog ritma nekim metodama teorije haosa”
 • Rad na doktorskoj tezi započinjao sam dva puta i oba puta zapostavio zbog bavljenja politikom. Iako sam 2015. godine odbranio prijavu i dobio odobrenje teme na Beogradskom univerzitetu, zbog prelaska na dužnost gradonačelnika nikad nije završena.

 • KRAJ FAKULTETSKE KARIJERE

  Zaposlenje na Elektrotehničkom fakultetu napustio sam 2003. godine prelazeći na dužnost profesionalnog narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, gdje sam prvi put izabran za poslanika 1999. godine, a zatim opet 2002. godine.

 • POČETAK POLITIČKOG ANGAŽMANA

  Bio sam godinama u rukovodstvima tadašnjeg Saveza socijalističke omladine (SSOBiH) Banjaluke i Bosne i Hercegovine i kandidat za predsjednika SSOBiH i za predsjednika SSOBiH Banja Luka. Bio sam u zadnjoj generaciji rukovodstva SSOBiH, koje je otvaralo demokratske procese u zemlji i, među ostalim, dovelo do uspostave višepartijskog sistema i promjene društvenog uređenja. U borbi za demokratizaciju, nismo ni sanjali da će nam se zemlja raspadati u seriji građanskih ratova.

 • POLITIČKI RAD

  Nakon rata se aktiviram u politici, u tada opozicionoj Socijalističkoj partiji Republike Srpske. Bio sam portparol i međunarodni sekretar stranke, a postao sam i narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske 1999. godine. To su bila veoma turbulentna politička vremena iz kojih je 2000. godine došlo do velikog raskola u Socijalističkoj partiji. Napustio sam Socijalističku partiju i sa drugim doskorašnjim članovima Socijalističke partije osnovali smo Demokratsku socijalističku partiju, koja je izborila nove mandate u Narodnoj skupštini i ujedinila se sa Strankom nezavisnih socijaldemokrata u Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 • SNSD

  Iza mene je 20 godina djelovanja u
  Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Biran sam za generalnog sekretara, potpredsjednika stranke i predsjednika Gradskog odbora SNSD Banja Luka.

 • 1999 - 2016. Poslanik u Narodnoj skupštini RS

  Prvi put sam izabran za poslanika u Narodnu skupštinu Republike Srpske 1999. godine, a ponovo sam biran 2002. godine i sve do 2016. godine i odlaska na posao gradonačelnika Banje Luke. Na svim opštim izborima na kojima sam učestvovao, 2006, 2010. i 2014. godine, osvajao sam najviše glasova, ne samo u izbornoj jedinici, već u čitavom parlamentu.

 • predsjednik narodne skupstine rs Mlad predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske 2006. godine
 • PREDSJEDNIK NARODNE SKUPŠTINE RS SA NAJDUŽIM MANDATOM

  28. februara 2006. godine izabran sam prvi put za Predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske, a zatim opet u novembru 2006. i novembru 2010. godine, sve do novembra 2014. godine. To su bila veoma teška i izazovna vremena, pokušaji nametanja odluka od Visokog predstavnika, pritisci za reforme odbrane, policije, Ustava, pravosuđa, snažna međunarodna miješanja u naše poslove. Pa ipak, uspio sam racionalnim, savjesnim i upornim pristupom da uspješno vodim najviše zakonodavno tijelo i da, kao predsjednik jedne male entitetske skupštine, afirmišem Skupštinu i Republiku, zastupajući naše stavove širom svijeta - od Ruske dume do oba doma SAD (Kongres i Senat), Evropskog parlamenta i Evropske komisije, parlamenata i Vlada Velike Britanije, Francuske, Njemačke, većine evropskih zemalja... To je bio period mukotrpne međunarodne afirmacije Republike Srpske i zaustavljanja stranog intervencionizma na našu štetu.

 • predsjednici parlamenata regiona U Banju Luku, na moj poziv, došli su svi predsjednici parlamenata u regiji.
 • saradnja sa srbijom radojicic Saradnja sa Srbijom
 • ORDEN SVETOG SAVE

  Sabor Srpske pravoslavne crkve odlikovao me Ordenom svetog Save prvog reda, najvišim odlikovanjem Srpske pravoslavne crkve. Veoma sam zahvalan na tome.

  orden svetog save igor radojicic
 • MEDALJA PETRA VELIKOG

  2008. godine sam dobio i rusku medalju Petra Velikog prvog stepena

  orden petra velikog igor radojicic
 • Kraj i početak svega:
  ljubav, porodica, ljudi koje volimo.

  igor i sanja radojicic

2016. godine pobijedio sam na izborima za gradonačelnika Banje Luke sa više od 56.000 glasova. Od tada sam potpuno posvećen razvoju mog rodnog grada, strateškoj viziji i transformaciji u 21. vijeku grada u kojem živim sve ove godine.